Taco-ish, til 40 kroner

Som i alle hjem kokkeleres det på kjøkkenet omtrent hver ettermiddag. Jeg er ikke redd for å innrømme at jeg er veldig stolt av egen innsats på kjøkkenet. I en hverdag som preges av slit og mørke leverer jeg nesten alltid sunn, god, og ren mat. Det skal selvfølgelig også gjøres rimelig! Studentilværelsen lærte meg å sette pris på råvarene, og den sanne kostnaden med mat er ikke det man betaler i butikken, men det som havner i søpla. Jeg ble flink til å utnytte hvert fiber i råvarene, en vane jeg har tatt med meg videre inn i “voksenlivet”.

Det var mye i kjøleskap og kjøkkenskap som burde brukes opp. Jeg kjøpte en pakke kjøttdeig, tacolomper og skjell, og satte igang. Nordmenn kjenner jo taco som en haug småskåler med diverse grønt, kjøttdeig og tacosaus, så pakker man det sammen i en lompe eller fyller et skjell, og bon apetit. Jeg syns det blir litt mye styr med alle skålene, så jeg lager en stor gryte, og en skål med litt spicy trøkk ved siden av til oss voksne.

Kjøttdeig brunes, sammen med gul løk, purre, hvitløk og ingefær. Her brukes det også mengder krydder. Cumin, gurkemeie, koriander, pepper, og salt. De ferdige krydderblandingene styrer jeg unna! Mesteparten består av salt og dekstrose (en slags druesukker), og det føles litt unødvendig å utsette kroppen for det når man har enkelt kan krydre selv med gode krydderier.

Jeg hadde tre gulrøtter som måtte brukes, jeg raspet de og kastet oppi, men…

Hver gang jeg rører gulrøtter kommer gribbene.

Spicy mat er riktignok forbeholdt oss voksne, men jeg snikker inn litt sterkr krydder for å snikherde ungen.

En eller annen lagerøl til taco med en liten shot tequila er en sikker vinner. Corona med lime er heller ikke feil, dog litt for fisefint for meg. Jeg hadde derimot ikke drukket rødvin til mat på lenge siden jeg har vært syk, så jeg ville teste min “go to wine”: Gato Negro, en billig Chilensk cabernet sauvignon. Den gjorde susen! Denne vinen passer til alt! Rødvin til sterkt krydret mat kan fort bli katastrofe, men gode gamle Gato Negro tok utfordringa på strak arm. Den gir ikke de smaksopplevelsene man kan oppleve med andre viner, men heller ikke skuffelsene. En god allrounder jeg alltid har stående. Det er to caberneter fra Chile til under 100 kr som jeg kjenner til. Gato Negro er den desidert beste. Den andre heter Vina Maipo og smaker dritt. Casillero del Diablo til 110,- er også god. Har man en dekanter burde den brukes! Vin trenger oksygen for å utvikle smakene og aromaene sine.

Cabernet Sauvignon er en drue som forbindes med Frankrike og Bordeaux, men der blander de helst sammen drua med andre druetyper for å lage viner. En ren cabernet fra Frankrike kan fort være druer av dårligere kvalitet som ikke kvalifiseres til bruk i de bedre vinene, så da kan man like gjerne bruke litt mindre penger for bedre vin fra Chile!

Gryta begynner og bli ferdig. Jeg kastet oppi et par bokser med bønner for litt ekstra fylde. Sjampinjong, paprika, og to bokser med hakkede tomater. Det var da noen andre grønnsaker og, men husker ikke i farten hva det var… Fant også noen kjøttboller som ikke ble brukt opp fra da samboeren lagde mat dagen før, så kuttet opp de smått og kastet oppi sammen med restene fra den dagen.

“Litt av ditt og datt, rester fra i går, kaller vi for taco i familien vår”

Sitronsaft, chili, rødløk og fersk oregano, sammen med litt salt og pepper, ble spice trippen til oss voksne. Bruker vanligvis fersk koriander, men oregano var det vi hadde i dag.

Jeg raspet opp vanlig gulost som ost (parmesan og manchego er også godt), men jeg ville prøve blåmuggost istedenfor. Det blir en fast ingrediens fra nå av! Fantastiske smaker, enkelt å lage, og plenty med mat for et par dager. Total kostnad? Jeg kjøpte bare lomper, skjell og kjøttdeig. Alt det andre hadde vi kjøpt inn til tidligere middager.